Zonder Hans geen Koggenland

Hans Ooijevaar, Bestuursadviseur

Hans Ooijevaar werkt al 21 jaar voor de gemeente Koggenland en is naast zijn rol als bestuursadviseur de projectverantwoordelijke voor de verbouwing van het gemeentehuis. Als opgeleid planoloog aan de universiteit van Wageningen begon Hans zijn carrière in het gemeentelijke domein. Met voldoende ervaring op zak dankzij verschillende gemeentes belandde hij uiteindelijk in de gemeente Koggenland. We spreken hem op de brug in het gemeentehuis. Hij vertelt ons over de verbouwing en welke dynamiek het gemeentewerk zo boeiend maakt.

Hans wordt enthousiast van de enorme diversiteit in zijn werk en hoeveel de gemeente doet voor de directe leefomgeving van de inwoners. Hij staat versteld van de vele vraagstukken die hij dagelijks tegenkomt en dat de gemeente bij elke lantaarnpaal, stoep of gebouw betrokken is. Ook onverwachte vragen maken Hans enthousiast. “Het gebeurt wekelijks dat we een unieke vraag krijgen waarop nog geen enkele gemeente in Nederland een antwoord heeft. Daardoor moeten we telkens samen improviseren om de juiste oplossing te vinden.”

Ander contact vanuit hetzelfde vertrekpunt

Het is duidelijk dat Hans geniet van zijn afwisselende werk. “Het echt zien van resultaten, zeker na jaren werk en betrokkenheid bij het project, dat geeft me veel voldoening,” vertelt Hans enthousiast. “Ik zie complete woonwijken ontwikkelen van de allereerste schetsen tot wat ze nu zijn. Dat geeft echt een goed gevoel.” Die toewijding en dynamiek ziet Hans ook terug in de nieuwe organisatiestructuur die recent is doorgevoerd.

“De lijnen met het management, de politiek en de wethouder zijn nog steeds kort. De belangrijkste ontwikkeling is dat er nu één beleidsteam is waar alles samenkomt. Ik vind het prachtig om te zien. Je merkt nu dat de gesprekken anders zijn. Het vertrekpunt bij een project is heel verschillend omdat de gesprekken vanaf het allereerste moment anders verlopen.” Hans benoemt dat dat ook komt doordat mensen makkelijk bij elkaar binnenlopen op een informele manier. Collega’s zoeken elkaar echt op als er een hulpvraag ontstaat of kennis gedeeld kan worden. Dat nieuwe samenwerken is één van de belangrijkste aandachtspunten voor de verbouwing van het gemeentehuis.

Investeren in onze mensen

“Het is ons doel dat iedere afdeling een centrale, eigen plek krijgt en dat de mogelijkheid tot samenwerken nog beter wordt gefaciliteerd,” legt Hans uit. Dat Hans niet bang is voor een uitdaging laat hij duidelijk merken. “Als projectleider van deze verbouwing weet je dat het een langlopend en complex project gaat worden,” zegt Hans. “Maar ik zie ook hoeveel beter we straks inwoners van dienst kunnen zijn. Daarom zet ik me graag 100% in voor dit project.”

Hans heeft een duidelijke visie met de nieuwe werkplek. We willen dat het gemeentehuis een plek wordt waar inspiratie voortdurend wordt gefaciliteerd. Naast thuiswerken is het ook van belang dat mensen naar kantoor komen. Daarom wil Hans dat mensen met plezier naar hun werkplek gaan. “Daar richten we ook onze communicatie op in. Ook hebben we veel flexibele werkplekken in het ontwerp zodat iedereen een werkplek heeft die goed voelt. Daardoor krijgt het geheel wat meer schwung!” voegt hij lachend toe.

Wil jij deel uitmaken van het gemeente Koggenland team? Samen werken aan uitdagende projecten waarbij geen dag hetzelfde is? Ontdek snel onze beschikbare functies en neem vandaag nog contact met ons op! We kijken ernaar uit om jouw vakkennis en talent te verwelkomen en samen te bouwen aan de toekomst voor gemeente Koggenland!